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IRS issues guidance for reporting funds escheated from an 
IRA account – Rev. Rul. 2018-17 

On May 29, 2018 the Internal Revenue Service published Revenue Ruling 2018-17 – Withholding 

and Reporting With Respect to Payments From IRAs to State Unclaimed Property Funds.  The 

ruling clarifies that property in an IRA which is escheated to the state meets the definition of a 

designated distribution, under § 3405 of the Internal Revenue Code (IRC), and therefore is subject 

to applicable tax withholding and reporting to the IRS.   

 

The ruling appears to be the result of guidance requested from the Information Reporting Program 

Advisory Committee (IRPAC) which provides an organized public forum for discussion of tax 

information reporting issues between IRS officials and representatives of the public. 

 

According to the ruling, the payment of an individual’s interest in a traditional IRA to the state 

unclaimed property fund is a payment from an IRA that is treated as includible in gross income.   

 

The analysis in the ruling concludes that under § 3405(e)(3), a nonperiodic distribution is a 

designated distribution that is not an annuity or similar periodic payment.  Therefore, the payor 

shall withhold 10 percent of the distribution, unless the IRA owner has previously established a 

different withholding rate or opted out of withholding.   

 

Because the escheatment of an IRA account is to be treated as includible in gross income, and 

therefore subject to applicable withholding rules, it is also required that the distribution and 

withholding be reported on Form 1099, Distributions from Pensions, Annuities, Retirement or 

Profit-Sharing Plans, IRAs, Insurance Contracts, etc.  

 

http://app.info.computershare.com/e/er?s=508159127&lid=1058&elqTrackId=bbfecce74f5d455a9de491ccc43ebf22&elq=03ca584e61f146968013d6a5607e65bb&elqaid=3558&elqat=1
http://app.info.computershare.com/e/er?s=508159127&lid=1179&elqTrackId=AAB25859CECCDD0B2005E50199066F59&elq=03ca584e61f146968013d6a5607e65bb&elqaid=3558&elqat=1
http://app.info.computershare.com/e/er?s=508159127&lid=1057&elqTrackId=8157669011fc42caa23be3f0548017a0&elq=03ca584e61f146968013d6a5607e65bb&elqaid=3558&elqat=1


Although the position presented in the revenue ruling implies that escheated IRAs have always 

been considered includible in gross income and subject to withholding and reporting, the ruling 

provides for an effective date of the earlier of January 1, 2019, or the date it becomes 

reasonably practical for the holder/trustee to comply with the  requirements.   

 

What does this mean to you?  

 

There will be no impact for holders of IRAs in cash positions that have already been withholding 

when reporting.  However, holders in the securities industry (broker dealers, equity stock, mutual 

funds, etc.), where IRAs are not held in a cash position, are faced with concerns of liquidating a 

customer’s assets without their consent in order to fulfill the IRS reporting obligations.  For these 

holders, compliance with the Revenue Ruling may not be possible without becoming noncompliant 

with other federal regulations.  Internal and/or external legal counsel should be consulted before 

liquidating securities to satisfy the IRS reporting requirement to determine what, if any, Securities 

and Exchange Commission (SEC) and/or Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) violations 

may be present.   

 

Holders of IRAs subject to the Revenue Ruling will need to ensure systems are able to execute the 

distribution from the IRA, withhold the applicable tax, and report the distribution and withholding 

to the IRS and the owner. 

 

Holders may also want to consider enhancing owner location efforts as a means of reducing the 

number of IRAs that are subject to the new Rule.   

 

Georgeson continues to work with various industry groups to address the many concerns holders 

face in association with compliance of this Revenue Ruling.    

 

The full text of the Revenue Ruling can be found here.  

This article is intended for educational purposes and should not be considered legal advice. For 

additional questions concerning this alert, contact Dana Terry at dterry@georgeson.com or 201-

539-1998. 
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